Må børnesko gå i arv?

Dette spørgsmål stiller mange forældre. Et spørgsmål der deler vandene, da det kan være en omkostelig affære at købe børnesko. At lade børnesko gå i arv kan derfor være en nærliggende løsning, men der er grunde til at overveje det en ekstra gang.

Ikke to fødder er ens og fodens form varierer fra barn til barn. Generelt har børn en bred fod uden den store svang, der med tiden vokser sig smallere i takt med at foden og dens knoglestruktur udvikles. Børns fødder udvikler sig i forskelligt tempo, og foden er mere sårbare i udviklingsfasen, hvor knoglerne fortsat er bløde.

Børn slider sko forskelligt
Sko produceret i naturlige materialer som eksempelvis læder, tilpasser og former sig efter foden den sidder på. Det giver den optimale støtte til foden, men betyder også at sko slides forskelligt efter børns bevægelsesmønstre. Idet børn slider skoene som følge af fodens struktur og deres bevægelser, vil en arvet sko med stor sandsynlighed ikke give den samme gode støtte til den næste i rækken.

Du skal specielt være opmærksom på, om skoen ser skæv ud, når man ser den udefra eller har synlige folder som følge af slitage. Vær derudover opmærksom på om den indvendige sål er trådt skæv, og om den udvendige sål er slidt skævt.Sko skal sidde rigtigt

Hvis ikke skoen sidder godt på foden og passer barnets bevægelsesmønstre, kan foden i værste tilfælde vokse sig skæv, hvilket kan give barnet rygproblemer og gener senere hen i livet. Det er derfor enormt vigtigt at finde en sko, der passer barnets fod. Her skal man være opmærksom på, hvordan skoen passer i forhold til længde, bredde og fodens svang.
Det er derudover vigtigt at skoen sidder tætsluttet omkring ankel og hæl, og at der er god plads til tæerne. Som hovedregel skal der gerne være 1-1,5 centimeter fra tå til skoens tåspids, således der er plads til at vokse i, uden at skoen bliver så stor, at det hæmmer barnets bevægelighed.


Læs mere om sko og børnefødder i vores guides